Kremy to jedne z
najważniejszych środków do pielęgnacji. Ich zadaniem jest utrzymanie równowagi
wodno – lipidowej w naskórku.
KREMY POWINNY SPEŁNIAĆ
NASTĘPUJĄCE WYMAGANIA:
- Nawilżać warstwę rogową,
- Łagodzić podrażnienia,
- Spłycać zmarszczki,
- Poprawiać elastyczność,
- Wygładzać nierówności i rozjaśniać przebarwienia,
- Ograniczać nadmierny połysk i powstawanie zaskórników,
- Pobudzać procesy metaboliczne,
- Chronić skórę przed utratą wody, wpływem słońca i środowiska,
- Zapobiegać przedwczesnemu procesowi starzenia.

Istotnym elementem składu
kremów pielęgnacyjnych są substancje nawilżające.
Biorąc pod uwagę ich działanie wyróżnia się związki:
1) Tworzące na skórze
hydrofilową warstwę (film) – hydrolizaty protein (kolagen,
elastyna), mukopolisacharydy (kwas hialuronowy i jego sól sodowa), chitozan,
chityna, śluzy roślinne.
2) Dostarczające i
zatrzymujące wodę w głębszych warstwach naskórka – sorbitol, kwas mlekowy,
gliceryna, glikole, mocznik, węglowodany i ich oksyetylenowane pochodne,
biotyna.
3) Hydrofobowe, tworzące
na skórze tłusty film – wazelina, oleje mineralne, oleje silikonowe, woski,
lecytyna.
4) Wzmacniające bariery
lipidowe w głębi warstwy rogowej – ceramidy, sterole, skwalen, monoglicerydy,
estry kwasów tłuszczowych.
Kremy na dzień |
Kremy na noc |
Mają formę emulsji typu o/w (rzadziej w/o). |
Mają przeważnie formę emulsji typu w/o. |
Pozostają
na skórze przez cały dzień.
Mogą
być stosowane jako podkład pod makijaż.
|
Pozostawiają
na skórze tłusty połysk i wolniej się wchłaniają.
|
Powinny
szybko wchłaniać się w skórę i nie pozostawiać na jej powierzchni tłustej
warstwy.
|
|
Ich zadaniem jest ochrona skóry przed wpływami środowiska i warunków atmosferycznych oraz nawilżanie (nawet do 24 godzin). |
Regeneracja skóry, nawilżenie i odżywienie. |
W
fazie olejowej zawierają tłuszcze roślinne (np. masło kakaowe, olej z
orzeszków ziemnych, z awokado i jojoby), tłuszcze zwierzęce oraz estry
wyższych kwasów tłuszczowych.
|
Podstawę
fazy olejowej stanowią tłuszcze i oleje roślinne, tłuszcze zwierzęce i estry
wyższych kwasów tłuszczowych oraz oleje i woski mineralne, które
utrudniają
odparowywanie wody ze skóry.
|
W fazie wodnej zawarte są hydrofilowe substancje nawilżające np. gliceryna, pantenol, aminokwasy, hydrolizaty protein, cukry, kwas hialuronowy i inne. |
|
Do
połączenia faz stosuje się emulgatory – najczęściej niejonowe, aminowe lub
amfoteryczne środki powierzchniowo – czynne.
|
|
Dodatkowo
do kremów na dzień wprowadza się substancje czynne:
• witaminy (A, beta – karoten, C, E, H),
|
Do fazy olejowej wprowadza się:• witaminy A i E,• fitohormony,• oleje z wiesiołka, nasion winogron i ogórecznika(bogate w NNKT,• fosfolipidy,• tokoferole,• fitosterole,• białka zawierające tryptofan, cystynę i metioninę),
• ceramidy
roślinne i inne substancje czynne rozpuszczalne w tłuszczach.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz